henriautero

Kaikki blogit puheenaiheesta Pelastushelikopteri

Maakuntamallista kuntauudistukseen

Päivystäviä sairaaloita on jatkossakin

Viikonloppuna tehtiin periaateratkaisu kuinka sote-uudistus tehdään. Asiaa on vatvottu vuosikausia ja nyt siinä päästiin eteenpäin.

Niinsanottu maakunnallinen itsehallinto jakautuu ratkaisun myötä 18 alueelle ja sote-alueita tulee 15. Laajan päivystyksen sairaaloita tulee olemaan 12 jotka jakautuvat suurinpiirtein tasaisesti ympäri maan. On syytä huomioida, ettei laajan päivystyksen kriteeristön ulkopuolelle jääviä sairaaloita kaikkia suinkaan lakkauteta.

Ensihoito takaisin kuntien järjestämisvastuulle

Uusi terveydenhuoltolaki toi mukanaan paljon muutoksia ensihoidon järjestämiseen, eikä valitettavasti pelkästään positiivisia. Useissa Suomen kunnissa ensihoidon palvelutaso on laskenut, mutta kustannukset ovat kasvaneet. Ensihoidon järjestäminen onkin hyvä esimerkki siitä, miten kalliiksi keskittämispolitiikka lopulta tulee ja miten se synnyttää lopulta tuloksia, joihin kukaan ei ole tyytyväinen.

Byrokratia tappaa

Ihmishengellä ei ole mitään arvoa kun takana on byrokratia ja virkamiehen päätös. Mikä olisi sanktio ihmishengen pelastamisesta vapaaehtoisesti pyytämättä? Aslakin henkilökunta varmaan mielellään tekisi kaikki mahdolliset pelastuslennot jos vain kukaan ei työntäisi kapuloita roottoriin.

On parempi uhrin kannalta, että paikalle saapuu kaksi yksikköä kuin ei yhtään. Päällekkäisiin resursseihin vetoaminen ei auta. Olemme nähneet, että sitä rahaa palaa tässä maassa paljon turhempaankin...

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä