henriautero

Rikkaille omaisuustakavarikko

Otin edellisessä tekstissäni ”V*tun veronmaksajat!” kantaa painopisteen siirtymiseen ihmisarvon jakamattomuudesta keskiluokkaisiksi ihanteiksi ja ahdasmielisiksi käsityksiksi ”kunnon kansalaisesta”. Kuten ko. tekstissäni mainitsen, niin mielestäni liika tavallisuus eli ns. normaalius on hanurista. Siitä keksin otsikonkin. Ihmisarvo ei ole vain rikkailla ja nettoveronmaksajilla.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kirjoittaa Liberan blogissa tekstissään ”Vastenmieliset hyväosaiset” seuraavaa:

” Korkeimmin tienaava 10 % maksaa valtion tuloverokertymästä noin 70 %. Kunnallistalous huomioiden sama porukka maksaa noin 40 % kaikista palkkaveroista. Näillä rahoilla maksetaan päiväkodit ja sosiaaliturva. Tuhannenkin hyvätuloisen maastamuutolla on näkyvä merkitys. ”

Tuo 40 % koskee siis vain ansiotuloverojen kertymää. Ei siis pääomatuloja. Mielestäni niitä tulisi verottaa kuten ansiotulojakin. Pääomatuloista pitäisi mielestäni maksaa myös kunnallisveroa. Tosiasiassa kunnilla ei ole työkaluja vaikuttaa kunnallisverotuksen tasoon yhteiskuntavastuuttaen rikkaita. Kunnallisvero kun on aikalailla tasavero. Suurempi valta on siis eduskunnalla.

Mielestäni vähäosaisten maksutaakkaa julkisista palveluista tulisi taas pienentää. Kuntaliiton arvion mukaan asiakasmaksuilla katetaan sosiaali – ja terveyspalveluiden rahoituksesta noin 6 %. Terveyskeskusmaksuilla taas katetaan 0,2 % terveydenhuollon kokonaisrahoituksesta. Nämä maksut tulisi mielestäni poistaa. Kyse on näissä maksuissa enemmän vähäosaisia moittivasta oikeistopopulismista kuin isoista summista.

Suhtaudun yksityisomaisuuden takavarikointiin (ja ihmisten pakkovaltaiseen taloudelliseen tarkkailuun) yleensä kielteisesti. Olen puolustanut mm. omaisuuden hallussapitoa asukkailla itsellään suljetuissa laitoksissa (esim. mielisairaalat ja lastenkodit) ja sosiaaliturvalla elävien yhteiskuntakontrollin alasajoa (liittyy heikkoon yksityisyydensuojaan yms.). Ainut viranomainen, jonka suorittamaa omaisuustakavarikkoa tietyin rajauksin erityisesti sympatiseeraan on Verohallinto.

Kirjoitettu (ja lähetetty) Kansan äänelle 2.3.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Materiaalisessa maailmassa mitataan ihmisten tuottokykyä rahalla. On väärin sotkea ihmisarvoa tähän. Sotkea ihmisen arvoa ja ihmisen tuotoksen arvoa toisiinsa. Kyllä ne ovat eri asiat täysin. On usein annettu kautta rantain ymmärtää, että ihmisten samanarvoisuuden takia meillä kaikilla tulisi olla vähän kaikkea. Teki itse jotain tai ei. Tämän harhan on syytä haihtua lopullisesti. Maailma ei toimi näin.

Jos naapurisi kaivaa päivässä 100 metriä ojaa ja sinä omalla pellollasi 10 metriä niin ei naapurillasi ole mitään velvoitetta tulla kaivamaan sinulle yhtään metriä ojaa lisää. Kun siirrymme mittaamaan tuotoksia ojametreistä euroihin niin yllättäen tällainen velvollisuus syntyykin. Sitä pidetään jopa luonnollisena.

On hämärtynyt, että yleensä korkeampi ansio ei tule ilman lisäponnistuksia.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Työn arvoa yhteisölle on mahdotonta mitata rahassa. Se olisi kategoria virhe. Jotta ymmärtäisimme mitä tulot ja tulonjako on, on meidän ymmärrettävä ettei enää ole olemassa perusteita "markkinaehtoiselle" vaihdannalle:

"...
Vaihdantataloudessa kukaan järkevä ihminen ei ollut valmis vaihtamaan hevostansa kanaan tai kyntöauroja puulusikkaan, ja silti nykyihminen on valmis maksamaan 800 euroa iphonesta, jonka valmistuskustannus komponenttivalmistajien voittojen kanssa on alle 100 euroa.

Jos vaihdantataloudessa kylän hölmö vaihtoi hevosensa naapurin kanaan, niin muut naapurit puuttuivat tuohon hölmön petkutukseen ja palauttivat hevosen hölmölle ja pieksivät petkuttajan. Tuollainen epäsuhtainen vaihdanta katsottiin petkutukseksi.

Rahan käyttöönotto tehosti vaihdannan monella kertaluokalla, mutta samalla hävitti, tuotannon monimutkaistumisen kanssa, kykymme hahmottaa tasasuhtaista vaihdantaa. Meistä kaikista tuli niitä hölmöjä, jotka aliarvostamme omaa työpanostamme ostamalla täysin ylihinnoiteltua tavaraa. Tuo ylihinta oli ennen petosta. Nyt se on "lisäarvoa". Negatiivinen ilmiö on kääntynyt positiiviseksi nimeämällä ilmiö uudestaan.

Olemme ajattelussamme sanojen vankeja.

ps. tämä maksamamme reilu ylihinta johtaa pääomien keskittymiseen ja tuotannon ohjautumiseen turhakkeisiin. Tämä on yksi mekanismi tulonjaossa, mutta merkittävä kehityksen suuntautumisessa.

..."

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Koko tekstissä on sama ongelma joka kohdassa ja sen voi helposti huomata kun ajattelee ehdotuksia vähäänkään pidemmälle. Esim. terveyskeskusmaksut eliminoivat hyvin sen, ettei ihmiset ramppaa lääkärillä joka päivä koska se on ilmaista, eikä heillä ole muuta tekemistä.

Toimituksen poiminnat