henriautero

Tarkkailla ja rangaista

Otsikko "Tarkkailla ja rangaista" on ranskalaisen sosiologin Michel Foucaultin suljettuja laitoksia (kuten vankiloita) oivaltavasti kuvaava kirjallinen teos. Suomi on hyvin laitosvaltainen yhteiskunta. Ylen elävä arkisto on julkaissut 8.9.2006 mielenkiintoisen jutun otsikolla "Vähäosaisten pakkoauttaminen". Se sisältää keskusteluvideon päivämäärällä 26.5.1972. Tässä ohjelmassa keskustellaan myös sosiologien ajatuksista.

Ylen mukaan: " Ohjelmassa puhutaan ruumiillisesta koskemattomuudesta, yksilön oikeussuojasta ja pakkoauttamisesta. Keskustelijoina talousjohtaja mm. Kaarlo Pettinen, joka haluaisi sijoittaa ”putsarit” pakkolaitoksiin. Samoilla linjoilla Kaarlo Pettisen kanssa ovat oikeusneuvos Olavi Heinonen ja poliisipäällikkö Nils-Olof Söderström. He haluaisivat alkoholistit pois puistojen penkeiltä. Ylilääkäri Claes Andersson taas ei usko suljettuihin laitoksiin. Hänen mukaansa köyhät ovat suurimpia kärsijöitä. Laitokset eivät ole Anderssonin mielestä ratkaisu yhteiskunnan tuottamiin ongelmiin. "

Käytännössä nämä kontrollitoimet kohdistuvat köyhään kansanosaan. Siis erilaisiin ns. "alaluokkiin". Marxilaisuudessa fasismi on hallitsevan luokan valtaa. Jotkut yksilöt eivät toteuta keskiluokkaisia ihanteita. Sosiaalikontrolli on siis fasistista. Se pakottaa yksilöt ahtaisiin normeihin ja muodostaa käsityksen "kunniallisista kansalaisista".

Lastensuojelumme on THL:n tutkimuksen Vaarantunut suojeluvalta mukaan epädemokraattinen. Se on yksi pakkoauttamisen haara. Dokumentissa tuodaan esiin kuinka yhteiskuntamme eristyslaitoksiin on haettu mallia kovan kurin ja natsihallinnon aikaisesta Saksasta.

Lisää kontrolliyhteiskuntaa haluaa myös Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen velvoittavan sosiaaliturvan muodossa. Hänen mukaansa ihmisille "maksetaan olemisesta". Itse ajattelen, että ihmisen olemisella on jo arvo sinänsä ilman yhteiskunnalista hyötynäkökulmaa, Kapitalismi ja natsismi korostavat tällaista näkökulmaa ja ne ovat siis hallitsevan luokan valtaa.

Mielenkiintoista pohdintaa...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat