henriautero

Toimeentulotuella ei rikastukaan

Viisikymppinen Jaana kertoo potkut saatuaan Ilta-Sanomissa seuraavaa:

" Jaana kertoo, että hän ei saa toimeentulotukea kahdesta syystä: hänellä on parempiosaisen elämän ajalta vielä muutama tonni säästöjä ja lisäksi hän omistaa perintönä saamansa kesämökin, jonka arvo on noin 50 000 euroa. "

Monesti ihmiset tuntevat heikosti sosiaaliturvaan liittyvää lainsäädäntöä. Yksi sellainen on periaate, jonka mukaan muu varallisuus on ensin käytettävä ennen kuin saa toimeentulotukea.

Toimeentulotukilain 2 § 1 mom sanoo selkeästi:

" Jokaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, yrittäjätoiminnallaan, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloistaan tai varoistaan, häneen nähden elatusvelvollisen henkilön huolenpidolla tai muulla tavalla. "

Toimeentulotuki on siis viimesijainen etuus, jota tarvitaan silloin kun mistään muualta ei saa toimeentuloa. Ei muusta sosiaaliturvasta, varallisuudesta, työstä tai elatuksesta. Se ei ole siis automaattinen vaan tarvehankintainen. Tarve arvioidaan pääsääntöisesti joka kuukausi erikseen toimittamalla tarvittavat liitteet viranomaiselle. Toimeentulotuki on osa perustuslain takaamaa viimesijaista toimeentuloa.

Rikas henkilö siis vaatii, että hän saa elää porvarillista elämää toimeentulotuella. Hän haluaa veronmaksajien kustantavan sen, että hänen omaisuutensa ei mene hukkaan. Tuki on tarkoitettu vain köyhille.

Myös tämä seuraavaa hänen kommenttinsa kertoo vieraantuneisuudesta:

" Myönnän, että aiemmin en tiennyt millaista on köyhän tai pitkäaikaistyöttömän elämä nykypäivän Suomessa. Nyt siitä on omakohtaista kokemusta. Näin sitä voi niin sanottu normaali ja suhteellisen hyvin toimeentuleva ihminen pudota sieltä hyvinvoinnin tornista alas, Jaana toteaa. "

En malta olla olematta vahingoniloinen. Nyt on yksi rikas palautettu maan pinnalle. Toimeentulotukeen ei nimittäin sisälly mitään arvokkaan omaisuuden suojaa kuten muuhun sosiaaliturvaan. En tiedä onko se tarkoituksenmukaista, että toimeentulotuen saantiaikana ei rikastu. Voisihan siihenkin ehkä olla hyvä sisältyä jonkinlainen omaisuudensuoja, mutta muutosta ei saa aikaan ainakaan tuen käyttäjiä haukkumalla tai katsomalla muuten kieroon viimesijaista tukea tarvitsevia köyhiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Artikkelin perusteella kyseinen henkilö teki työttömäksi joutumisensa jälkeen joitakin virheitäkin, jotka maksoivat aikaa ja rahaa.

Luonto-ohjaajaksi opiskelu ei todellakaan ole strategisesti paras ratkaisu uudelleen työllistymiseksi, joskin olen huomannut että hämmästyttävän usein etenkin nuoret naiset valitsevat opiskelualansa ennemminkin "unelma-ammatin" kuin luotettavasti työllistävän ammatin mukaan.

Lisäksi harjoittelupaikassa ollessa pitäisi miettiä sitä, kuinka paljon tehtävä vaatii koulutusta ja erikoisosaamista. Jos erikoisosaamista ei tarvita, todennäköisesti harjoittelijoita ketjutetaan niin paljon kuin mahdollista. Jos osaamista tarvitaan, tilanne on valoisampi, koska vakituinen työntekijä on silloin tehokkaampana työntekijänä työnantajalle harjoittelijaa arvokkaampi ja vakituinen työ paremmalla palkalla kannattaa hänelle antaa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Mikko, ei nuoret voi tietää mikä ala työllistää 3v. kuluttua. Työelämä muuttuu nyt niin nopeasti.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tämä on osatotuus. Jotkut joutuvat yllättymään kielteisellä tavalla esimerkiksi ennustamattomien teknologian aikaansaamien muutosten vuoksi, jotka yhtäkkiä tappavat kokonaisen alan, mutta tiedän, että hyvin paljon opiskeluvalintoja tehdään aloille, joista olisi hakuhetkellä tiedossa isot työllistymisriskit. Eräs tällainen on media-ala, johon otetaan sisään liikaa väkeä. Se houkuttelee monia nuoria siksi, että alaan liittyy mielikuvia siitä, että pääsee näkemään maailmaa ja erilaisia mielenkiintoisia suurtapahtumia ja juhlatilaisuuksia uutistoimittajana. Se, mikä jää huomaamatta, on sen alan erityisen suuri työelämän pirstaleisuus, elinkustannuksiin riittämättömät freelancer-sopimukset ja korkea työttömyys. Myös kaupallisten, tietoteknisten ja graafisten alojen ammattikoulutasoisissa tutkinnoissa on ongelmia, koska ne suorittaneet jauhautuvat työnhaussa saman alan ammattikorkeakoulu- tai yliopistotasoiset tutkinnot suorittaneiden jalkoihin.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Moni hyvätuloinen ja "varmassa" työpaikassa olevansa luullut on tipahtanut aivan pohjalle.
Kun joudut systeemin jauhettavaksi ei se lopeta ennenkuin olet luuta ja nahkaa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Rikas" sai taas ansionsa mukaan tai anakin näin blogistin mielestä. Käytännöllistähän se on kun köyhät ovat toisilleen kateellisia ja ilkkuvat toisiaan, sekä vahtivat etteivät he mitenkään pääse oikeasti rikkaaksi.

Olli Nurmi

Ymmärrän toki, miksi rahavarantojen pitää olla loppu, ennen kuin toimeentulotukea voidaan myöntää. Kuitenkin tämä tulee ihmisille lähinnä yllätykseksi sen takia, että ehdottoman viimeisetkin hätävarahata pitää käyttää ennen kuin toimeentulotukea voi saada, jolloin henkilö putoaa ns. tyhjän päälle.

Lisäksi hänen omistuksensa kesämökistä ei ole merkityksellinen, jos hän ei kykene edes realisoimaan kesämökkiä esim. siksi, että joku muukin omistaa mökistä osuuden. Tällöin rahat ovat ns. omaehtoisen realisoimisen ulkopuolella.
Siinä mielessä vahingonilosi on huonosti harkittua ja epäasiallista.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jos kesämökkiä ei voi realisoida, se muuttaa tilannetta toimeentulotuen myöntämisen suhteen. Toisaalta, jos mökki on yhteisomistuksessa, se voidaan määrittää ositettavaksi, jolloin esimerkiksi isosta tontista voidaan lohkoa osa. Käytännössä mökin pitämiseen halukkaan osapuolen on tarvittaessa lunastettava siihen haluttomat osapuolet pois.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Menee samaan kategoriaan kuin opiskelija, joka ottaa opintolainaa ostaakseen niillä osakkeita. Toinen esimerkki on tilanne, jossa hyvin toimeentulevat vanhemmat sijoittavat saamansa lapsilisät johonkin tuottokohteeseen.

Kyseessä on yhteiskunnan tarjoamien absoluuttisten etujen väärinkäyttäminen, jolla keinolla jo varallisuutta omistavat hankkivat lisää varallisuutta.

Lakiin toimeentulotuesta (1412/1997) ei ole jätetty em. kaltaisia porsaanreikiä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Opintososiaalisten etuuksien käyttö sijoituksiin on miinoitettu aika tehokkaasti. On nimittäin niin, että pääomatulot, joihin kuuluvat osingot ja osakkeiden myyntivoitot, lasketaan opintotuen tulorajoihin, jotka leikkaavat opintorahaa, mutta osakkeiden myyntitappioita ei saa vähentää tulorajoista, toisin kuin verotuksessa! Jos opintolainaa käyttää osakkeisiin ja tekee voittoa, niin hyvä on, mutta opintolainahan pitää maksaa takaisin. Jos rahat menevät huonossa sijoituksessa niin tehokkaasti haaskuun, että lainan maksu takaisin takkuaa, siitä on tunnetut sanktiot kuten Kelan sakkokorot ja luottotietojen menetys.

Toimituksen poiminnat