henriautero

Kuntouttavaan duuniin ja lapset huostaan

Hallitus esittää työttömien lasten päivähoito-oikeuden rajaamista. Ehdotettu muutos rajaisi päivähoito-oikeutta muilta kuin päätoimisesti työskenteleviltä tai opiskelevilta vanhemmilta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että erilaiset ei-työsuhteiset työntekijät eivät saisi oikeutta täyteen päivähoitoon. Heitä ovat kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevat ja muut erilaiset työharjoittelijat.


Tutustumalla vaikkapa tapaan, jolla kuntouttava työtoiminta on Suomessa järjestetty niin huomaa, että se on monesti ihan oikeaa työtä raskaudeltaan. Lisäksi kuntouttavan työtoiminnan kriteeri on se, että sitä ei voida käyttää muuta kuin jollain tapaa toimintakykyrajoitteisiin. Silti sitä on kohdistettu ihan normi pitkäaikaistyöttömiin.

Kuntouttavasta työstä on tullut yleinen automaatti, jolla kunta saa vältettyä oman maksuosuutensa työmarkkinatuesta. Kun työttömiä on "aktivoitu" ja tilastot kaunistuvat niin kunnalle ei lankea maksuosuutta. Lue lisää.

Kuntoutujien lapsilla ei nyt siis olisi oikeutta täyteen päivähoitoon. Jos oletetaan, että kuntoutujissa on paljon toimintakykyrajoitteisia kuten laki vaatii, niin eikö täysi päivähoito olisi hyvä juttu? Puhumattakaan siitä, että tällainen työ vastaa monesti oikeaa työtä.

Saa nähdä paljonko lasten huostaanotot tulevat lisääntymään tällaisen luokka - ja kontrollipolitiikan ansioista. Lasten sijoitukset kodin ulkopuolelle ovat 20 vuodessa tuplaantuneet. Hyvä iskulause voisi olla mustalla huumorilla höystettynä "kuntouttavaan duuniin ja lapset huostaan".

Onneksi eduskunnan apulaisoikeusasiamies on kerennyt tyrmäämään esityksen. Hän toteaa hesarin mukaan "ettei lapsia voi asettaa erilaiseen asemaan yksinomaan taloudellisten seikkojen, kuten valtion ja kuntien säästötarpeiden takia, koska se ei ole perusoikeuksien kannalta hyväksyttävä peruste".

Apulaisoikeusasiamies viittaa mm. perustuslain syrjintäkieltoon. Sen mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Lasten kohdalla tämä ilmenee mm. siten, että kaikilla lapsilla on yhtäläiset oikeudet peruspalveluihin. Perustuslaki on siis köyhän turva.

Suomessa on ennenkin luotu lapsiperheiden luokkayhteiskuntaa ihmisoikeuksista piittaamatta. Operaatio Pohjanmaa - hankkeessa lapsia otettiin punaleskiltä huostaan. Tämä todetaan kirjassa Punaorvot 1918. Huostaanotot painottuvat nykyäänkin köyhiin perheisiin. Lastensuojelun luokkaluonne on siis säilynyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tätä mä olen vähän miettinyt mihis ne lapset sitten pannaan. Omina työttömyysaikoina en ehtinyt kotosalla oikeastaan loikoilla pätkääkään. Olin aina jollain hilavitkutin-kurssilla tai pakkotöissä.

Useaan työpaikkaan pääsyyn vaadittiin että lapsella on Se hoitopaikka valmiina, että kun kutsu käy niin Se on mentävä. Ei mulla täällä mitään sellaisia ihmisiä löytynyt jolle lapsen olis voinut tyrkätä hoitoon. Muutaman kerran kävin työhaastattelussakin lapsen kanssa. Oli muuten hyvä veto ottaa mukaan, duunipaikka tarjoutui herkemmin :)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Nythän kauppojen aukiolon vapauduttua kaupan alalla työskenteleville ystävilleni on tullut uusi ongelma eteen. Mistä lapselle hoitopaikka kun vuoropäiväkoteja on vielä niin harvassa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Lienenkö jotenkin jälkeenjäänyt tai vanhanaikainen mutta kun puhutaan LAPSEN oikeuksista niin minusta tärkein on lapsen oikeus olla isän ja äidin kanssa.

Hallituksen ehdotusta moititaan runsaasti, panee ihmettelemään että onkohan edes olemassa sellaisia työttömiä jotka viettävät työttömyyttään kotona.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Suurin osa taitaa olla aktivointitoimenpiteiden kohteena eli käytännössä pakkotyössä tai kurssilla. Ei työtön saa levätä laakereillaan, kyllä työtöntä hyppyytetään joka paikkaan.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

et ole vanhanaikainen. Tosiasia kuitenkin on, että lapsella ei ole tosiasiallista oikeutta esimerkiksi isään, mikäli äiti näin päättää. Mutta se on eri asia se.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suomessa harjoitettava huostabisnes ei ole tarvinnut tähänkään päivään asti lakia noudattaa,se on aivan sama oletko työssä tai kotona.Eräissä kunnissa on jopa niin sairasta porukkaa,että työssäkäyvätkin ovat uhka lapselle sosiaaliviranomaisten mielestä,ainakin ne pienperheet,jotka eivät suostu nöyryytettäviksi näiden sossuakkojen käskystä,ja antamaan elämäänsä näiden käsiin.

HUOSTABISNES ajettiin lakimuutoksineen läpi.koska olihan ulkolaisille konserneille luvattu että tuotteita riittää.Edelleen rikkovat lakia,ja vanhempien oikeuksia ei aja kukaan.On se kumma että tuhannet perheet ovat tuonkin mafian kohteena,eikä kukaan tee mitään.

Toimituksen poiminnat