henriautero

Sosiaalityön ja elämänhallinnan "uusi ihminen"

Lainasin kirjastosta Klaus Härön ohjaaman elokuvan "Uusi ihminen". Se kertoo nuorten naisten työkodista, jonne päähenkilö (17-vuotias nuori nainen) huostaanotetaan. Tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun alun Ruotsiin.


Alla on kuvakaappaus DVD:n takakannesta:


Kirjoitin 30.9.2015 seuraavan tekstin: Valtiollisesta rasismista

Siinä kerron mm. valtion ja sivistyneistön harjoittamasta rasismista ja fasismista. Tämä huostaanotto työkotiin on juuri sitä. Kuten olen todennut, niin huostaanotot sisältävät edelleen fasismia. Fasismi ei itse asiassa ole aikaan sidonnainen ilmiö.

THL:n Varpu-verkoston sivuilla todetaan seuraavaa:
"Stakesin (nyk. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) kehittämää huolten vyöhykkeistöä käytetään myös alkuperäisen tarkoituksen vastaisesti lasten ja nuorten luokittelemiseen. Tällainen vyöhykkeistön käyttö on täysin vastoin sen periaatteita."

Tutkija Johanna Hiitola toteaa väitöskirjassaan 2000-luvun lastensuojelusta seuraavaa: "Sittemmin globalisaatio, markkinamoraali ja yksilönoikeuksien korostaminen ovat osittain ohittaneet sosiaalisen oikeudenmukaisuuden periaatteita (Forsberg 2012, 9; Gillies 2014). Sosiaalityön ammattilaiset ovat jälleen uusien haasteiden edessä, kun kansainvälisistä järjestelmistä tutuksi tulleet riskinarviointijärjestelmät saavat jalansijaa myös Suomessa."

Hänen mukaansa "muutamat aineistossa esiintyvät puutteellisuuteen viittaavat kuvaukset sisältävät kuitenkin kaikuja menneeseen, 1900-luvun alun köyhäinhoitoon, jossa tuen ja kontrollin kohteena olivat erityisesti köyhät työväenluokkaiset perheet".

Lokakuun liike uutisoi 4.10.2015, että Suomen lastensuojelu on taas Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahovin syynissä. Astahov väläyttää taas venäläisyyteen perustuvaa syrjintää. Astahovin väitteissä saattaa olla perää sillä myös tutkija Hiitola on todennut, että ulkomaalaisten perheiden kulttuuritausta nähdään lastensuojelussa ongelmana.

Hiitolan lisäksi myös ainakin toinen akateeminen on ottanut esiin luokkaerokysymyksen liittyen 1900-luvun alun köyhäinhoitoon. Dosentti Johan Bäckman kertoo youtube-videolla kuinka suomalainen lastensuojelu on poliittista terroria. Hän lukee punaorpojen huostaanotoista ja kertoo sosiaalisen perimän käsitteestä. Lue lisää ja katso video tästä.

Nopeallakin historian tutkimisella selviää järkyttäviä asioita. Kasvatus & aika - verkkojulkaisu tuo esiin kuinka opettajat Suomessa luokittelivat lapsia kansakouluissa rotuoppien innoittamina. Sama julkaisu kertoo myös natsien ideaaliopettajasta. Sellainen oli militarismia ja fasismia nuorison päähän takova auktoriteetti.

”Uuden ihmisen” kasvattamiseksi natsi-Saksan johtaja Adolf Hitler vaati seuraavaa:
- "Kansallisen valtion ei ole suunniteltava koko kasvatustyötään ensi sijassa pelkän tietojen päähän pänttäämisen kannalle, vaan läpeensä terveiden ruumiiden kasvattamiseen. Vasta toisella sijalla seuraa sitten henkisten kykyjen kehittäminen."

"Terveitä ruumiita" pyritään kasvattamaan myös Suomessa. Vaalien 2015 hallitusohjelmassa todetaan seuraavaa: "Tuetaan nuorten elämänhallintaa ja työllistämistä vahvistamalla sosiaali- ja terveyspalveluita osana nuorisotakuuta."

Tavoitteiksi on asetettu elämänhallinnan osalta seuraavaa: "Eri-ikäisten ihmisten vastuuta omasta terveydentilasta sekä elämäntavoista on tuettu. Julkinen palvelulupaus on määritelty yhteiskunnan taloudellisen kantokyvyn puitteissa."

Tällainen retoriikka korostaa siis yksilökeskeisyyttä. Sitä, että ihminen on jotenkin sairas tai epänormaali, jos hän näkee yksilön vaikeudet yhteiskunnan vikana. Myös suomalaisessa lastensuojelussa leimataan lapsia ja vanhempia "provokatiivisiksi yhteiskuntaa ja viranomaisia kohtaan". Yhteiskuntakriittisyys siis patologisoidaan sairaudeksi.

Natsihallinto ei sietänyt kritiikkiä ja valittamista. Sitä ei siedä myöskään suomalainen lastensuojelu. Kun on viranomaisen kanssa eri mieltä niin on "yhteistyökyvytön". Asiakkaita kutsutaan myös ammattivalittajiksi. Natsihallinto on ihmisen julmimpia aikaan saannoksia maailmassa. Julmaa on myös suomalainen lastensuojelu. Lapsia huostaanotetaan puutteellisten mielenterveys - ja kuntoutuspalveluiden vuoksi, vaikka se on laitonta. Tätä tehdään kun näistä palveluista on leikattu.

Sosiaalityössä on ajan kuluessa esiintynyt erilaisia ideologioita. Joskus elettiin hyvinvointivaltiossa ja myös ns. "alaluokalla" oli ihmisarvo. Joskus elettiin maailmanlaajuista rotuhygieniahuumaa. Nyt elämme bisneshuumaa, jossa ihmiset, jotka eivät tuota lisäarvoa tuotannon rattaisiin tai sopeudu tiettyyn normiin luokitellaan b-luokan kansalaisiksi ja huostaanotetaan. Ajatusfiksoutuma on siis sama kuin natseilla. Ihmisten luokittelu ja eristäminen. Tästä luokittelusta hyötyvät erilaiset toimijat, joille se on business.

Kuten Hitlerin Saksassa, niin myös Suomen lastensuojelussa korostuu ajatus siitä, että ihmisen on oltava tuottava yhteiskunnan jäsen. Lapsia ja nuoria valmennetaan työkyky-yhteiskuntaan. Elinkeinoelämän piirissä on lukuisia huostaanottobisneksen harjoittajia. Aivan kuten punaorpoja, niin myös nykyajan työväenluokkaisia nuoria kasvatetaan riistotuotantoon orjiksi. Hitler näki kaiken muun opetuksen mikä ei palvellut natsismia turhana. Elinkeinoelämä ajattelee samalla tavalla kapitalismin osalta. Suomen yrittäjäkasvatus on eräänlaista Hitler-jugendia.

Ihmisiä, jotka eivät sopeudu viranomaisten ahdasmielisiin käsityksiin normaalista, voidaan huostaanottaa, luokitella ja eristää. Äärioikeistolaisen huostaanottotehtailun on loputtava. Toivottavasti siinä auttaa Astahov. Itänaapuri on kitkenyt fasismia ennenkin. Se mm. hyökkäsi natsi-Saksaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

"Ihmisen on oltava tuottava yhteiskunnan jäsen. Lapsia ja nuoria valmennetaan työkykyhteiskuntaan."

Reality check. Tutustupa valtiontalouteen, huoltosuhteeseen jne jne. On aivan normaali toive, että ihmiset olisivat tuottavia tai enemmänkin itsensä elättäviä, mutta kuitenkin omien kykyjensä mukaan. 1950-luvun peikkojen mukaan ei nykypäivää kannata katsoa. Jos huostaanotossa noin muuten on virheitä ja kehittämiskohteita, se on asia erikseen. Mutta noin laajalla pensselillä maalailu tuntuu jo vääristelyltä.

Henri Autero

Olen perehtynyt myös valtiontalouteen. Antifasistina vastustan tällaista luokittelua mitä tuon tässä tekstissäni julki.

Toimituksen poiminnat