henriautero

Mustikkasatoa riittää

  • Mustikkasatoa riittää

Tällä viikolla saimme törmätä uutiseen, jossa itse pressa Sale ylistää nuorta marjanpoimijaa ”yrittäjähenkisyydestä”. Sale on myös joskus sanonut, että Suomi ei ole oleskeluyhteiskunta sekä vieraillut hikipajalla. Sale menee luokkaeroja piiloon teinipojan selän taakse. Tyypillistä oikeistopopulismia. Nyt voidaankin kaikki sosiaaliturva lakkauttaa kun mustikkasatoa riittää. Talouselämän artikkelissa vuodelta 2013 poliitikot ehdottavat työttömille sosiaaliturvan vastineeksi risusavottahommia ja marjojen poimimista. Nyt hallitusohjelmassa työttömien aktivointia eli orjatöitä lisätään.

Mietitäänpä myös suunniteltua työajan pidentämistä. Se tähtää siihen, että työläinen raataa entistä tehokkaammin. Tällöin saadaan potkittua työvoimaa pellolle mikä vähentää tuotantokustannuksia. Ja kuka viitsii kohta enää edes palkata työvoimaa kun erilaisia harjoittelijoita voi saada ilmaiseksikin? Rehelliset yrittäjät taas menettänevät malttinsa kun hikipajajojen kanssa ei kannata kilpailla. Tällä tyylillä saadaan kokonaistuotanto (BKT) vain alas ja työttömyys lisääntymään sekä lama syvenemään. Ihmisillä ei ole enää varaa kuluttaa ja sitä kautta myös lama syvenee. Raha ei enää kierrä normaalisti ja luokkaerot syvenevät.

Suomen tilannetta on perusteltu myös viennillä. Tuo oletus, että yritysten palkkauskustannuksia vähentämällä saadaan kauppa käymään on aika huono, koska työntekijän palkkauskustannukset ovat Suomessa EU-maiden keskitasoa. Ks. kuva alla.

KUVA PALKISSA

Syrjäytymiskeskustelu on Suomessa liian usein yksilöä syyllistävää oikeistopopulismia. Työttömät, syrjäytyneet ja maahanmuuttajat ovat julkisessa puheessa syyllisiä suurin piirtein kaikkeen. Puhuisin syrjäytyneiden sijaan syrjäytetyistä. Voima-lehden sanoin ”Kilpailuyhteiskunta ei ole yhteiskunta lainkaan”. Se siis leimaa jokaisen, joka jää kilpailussa kynnysmatoksi. Ihmisten leimaamisella ja luokittelulla on historiassa synkät perinteet. Nykyään työttömät nähdään moraalittomina b-luokan kansalaisina kuten juutalaiset aikoinaan. Fasistinen puhtauskultti siis elää edelleen. Porvarismissa ja natsismissa on yllättävän paljon samaa. Työttömien syyllistäminen muistuttaa jo holokaustia.

Lue myös: Lisää järkipointteja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oikeus työhön pitäisi saada takaisin perustuslakiin.
Mutta työttömien kaltoinkohtelun vertaaminen holokaustiin on liioittelua.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Minusta on kuitenkin erinomaista, että meillä on tänä vuonna loistava marja-ja sienisato. Tuhannet poimijat ulkomailta korjaavat sadon. Vievät palkkansa kotiin ja kohentavat oleellisesti omaa ja ympäristönsä taloutta.

Aikoinaan jokaisessa kotitaloudessa tehtiin yhdessä kaikki voitava puutarhan ja metsäsadon korjaamiseksi talven varalle. Samoin kouluissa kerättiin marjasatoa oppilaiden omaksi iloksi ja ruokalan varastoon. Se oli sitä yhteisöllisyyttä eikä syrjäytymisestä kukaan puhunut. Sinunkin syrjäytymispuheesi on vai diagrammi.

Ja mikä helvetti sinuakin risoo siinä, jos joku haluaa saada hiukan lomallaan taskurahaa ? Voin kertoa sinulle, että se syrjäytymisen tunne helpotta siellä metsässä samoilessa ja itselleen marjoja kerätessä vaikka yhdessä vertaistensa kanssa.

Henri Autero

Onhan se hienoa, että on hyvä marja - ja sienisato. On vain ikävää jos sitä käytetään populismin välineenä.

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Ihmiskauppiaat täällä ja lähtömaassa korjaavat marjasadostamme suurimman potin. Toisaalla täällä oli kuva marjanpoimijoita kuljettavasta karjarekkojen karavaanista, ja minusta tuollainen on jo ihmisarvoa alentavaa toimintaa, mutta orjakauppahan on edelleen kaikkein tuottoisinta liiketoimintaa. Tällaisen bisneksen epäsuoraksi mainosmieheksi oikealta koukaten ilmoittautunut presidentti tekee karhunpalveluksen omalle uskottavuudelleen. Joka ei kummoinen ole muutenkaan.

Toimituksen poiminnat