henriautero

Suomen ihmisoikeushistoriaa

Tässä tämä vuodatukseni myös tänne usariin.

Olen viime aikoina harrastanut tutkimusta koskien Suomen juutalaisluovutuksia asevelimaa natsi-Saksaan ja suomalaisia työleirejä. Suomessa oli työleirejä sotien aikaan ja niiden jälkeen. Ennen vanhaan oli olemassa työlaitoksia mihin ihmisiä voitiin sijoittaa pakkotöihin esimerkiksi irtolaislain nojalla. Kyseessä oli hallinto-oikeudellinen vapaudenriisto.

Suomessa toteutetaan edelleen 30-lukumaista agendaa eristämällä osa ihmisistä oikean työsuhteen ulkopuolelle. Tätä kutsutaan kuntouttavaksi työtoiminnaksi.

Kirjoitin 17.4.2015 tekstissäni "Orjatyö ei kuulu 2000-luvulle" osiossa "Pohja fasismissa" seuraavaa:

Suomen natsimenneisyys on vaiettu asia. Kuntouttavassa työtoiminnassa onkin rippeitä fasismista. Suomen sosiaalihuolto luokittelee ihmisiä. Suomen sosiaalihuolto muistuttaa natsien mustaa kolmiota, josta kuva ohessa. Se luokitteli keskitysleireillä ns. ”epäsosiaaliset” henkilöt (romanit, kehitysvammaiset, prostituoidut, lesbot, alkoholistit, narkomaanit, pasifistit, asunnottomat ja kerjäläiset sekä ne, jotka kieltäytyivät työnteosta). Myös Suomi luokittelee ihmisiä samankaltaisesti. Suomessa monissa tapauksissa esimerkiksi alkoholistit ja kehitysvammaiset eivät saa työstään oikeaa palkkaa vaan he ovat sosiaalihuollon asiakkaita. Kaikki tietänevät natsien kuuluisat keskitysleirit. Myös Suomella on rankka menneisyys orjatöissä. Natsit pitivät Suomessa vankityöleirejä vuosina 1941-45. Natsi-Saksan hirmutekojen jälkeen nousi suuri tarve ihmisoikeustakeille. Sen jälkeen ihmisoikeusjuridiikka onkin kehittynyt huomattavasti. Ja toivottavasti kehittyy vielä entisestään. Suomen yhteiskunnassa ja viranomaiskoneistossa elää silti edelleen fasismi. Mitä muuta voisi kuitenkaan entiseltä natsien liittolaiselta odottaa? Suomella onkin pohjoismaista eniten ihmisoikeustuomioita. Itse olen kitkenyt fasismia Suomesta ja puolustanut ihmisoikeuksia tehtailemalla erilaisia kanteluita ja valituksia.


Myös tänä päivänä on työpajoja olemassa missä tehdään pakkotöitä. Niitä tehdään työttömyysturvan vastineeksi karenssin uhalla. Ennen sentään sanottiin suoraan, että nyt on ”työvelvoite” eikä puhuttu hienotunteisesti työttömän ”osallistamisesta”. Miten tämä liittyy juutalaisiin? No siten, että myös juutalaisia määrättiin Suomessa pakkotöihin.

Kirjoitin edellisessä blogitekstissäni seuraavaa:

 ” Suomalaisesta työleirihistoriasta kertoo esimerkiksi Heinäveden leiri. Sinne tuotiin väkeä kaikista yhteiskuntaluokista. Oli kommunisteja, asunnottomia, prostituoituja, sairaanhoitajia, opettajia. Huonoin kohtalo oli juutalaisilla. Valvojana Heinäveden työleirillä toimineen äitinsä muistelmat kirjaksi koonnut Risto Joutjärvi toteaa YLEN uutisessa seuraavaa: ”Suomessa puhutaan, että Saksaan olisi lähetetty vain kourallinen juutalaisia, mutta Heinävedeltäkin lähetettiin. Riitti että oli juutalaista sukuperää tai ollut naimisissa juutalaisen kanssa. ”

Sisäministeriön antaman virallisen selityksen mukaan juutalaisten luovutuksissa oli vain kysymys ”tavallisesta poliisiasiasta” ja turvapaikkaoikeutensa menettäneiden ”epäsuotavien ja rikollisten ainesten” poistamisesta maasta. Juutalaiset kuljettiin Tallinnan kautta kuolemanlaiva S/S Hohenhörnillä Austwitchin työpajalle.

Tässäpä suomalainen ”tavallinen poliisivirkamies” Anne Frank – tietopankista:
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Vain täydellisen moraaliton vajukki voi verrata kuntouttavaa työtoimintaa natsien toimintaan. Onneksi olkoon. Häpäiset ihmislajin.

Henri Autero

En tietenkään tarkoita samassa mittakaavassa, mutta natsitkin loivat kahdet työmarkkinat "b-luokan ihmisille" kuten Suomen sosiaalihuolto tekee. Ei nykyinenkään Suomi ole fasismilta puhdas. Fasismia pitää vastustaa sekä pienemmissä, että suuremmissa asioissa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikai kaikkia venäläisiä sotavankeja kohdeltu huonosti, eräskin talontytär antoi ihoaan aukaista sillä seurauksella, että synnytti pojan venäläisvangille ja poika on kuulemma nyt tohtorismies.

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Suomalaisen virkavallan ihmisviha ja kontrollinhakuisuus on kummastuttavaa. Kansalaisethan täällä ovat etupäässä nöyryytettäväksi tarkoitettuja ja ihmisoikeuksiltaan vajaita hallintoalamaisia, joita kaikkivaltias viranomainen saa kohdella kuten huvittaa. Uuskielellä naamioitu misogynia ei pese rakenteellista väkivaltaa sen puhtaammaksi, vaikka sitä silotellaankin kukkaiskielellä. Orjatyö on orjatyötä, eikä ihmisarvo ainakaan kohene alistamisella, pakottamisella ja nöyryyttämisellä. Ei, vaikka tällainen kuuluukin tapakristittyyn kotikasvatukseen miltei jokaisella. Onko systeemin sisään jäänyt sisällissodan jälkeen itämään piilofasismi, jolla vähäosaista kansanosaa edelleen demonisoidaan vallasväen kabineteissa. Pakkovaltahan kukoisti maassamme pussihousujen ja pistinten voimin jatkosodan loppumiseen asti. Vasta silloin kaikille taattiin tässä maassa yhtäläiset poliittiset ja ihmisoikeudet. Tämä seikka unohdetaan tietoisesti virallisesta sankaritarustosta.

Toimituksen poiminnat