henriautero

Ylimainostetut ”pummit”

  • Ylimainostetut ”pummit”
  • KUVA 2
    KUVA 2

Viime aikoina on taas puhuttanut ns. ”työtä vieroksuvat maahanmuuttajat, nuoret ja sosiaalipummit”. Paljonko tällaisia tyyppejä loppujen lopuksi edes on? Uskallan väittää, että käytännössä ei yhtään.

Aloitetaanpa vaikka niistä paljon puhutuista maahanmuuttajista. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu ulkomaalaisia vakituisesti 221900 kpl. YLEN mukaan ulkomaalaisten työttömyysaste koko maassa oli heinäkuun 2013 lopussa 34,6 %. Suomalaisten kesäkuun 2015 työttömyysaste oli 10 %. Pelkkä yliedustus tilastoissa ei suinkaan tarkoita huonoa työmotivaatiota vaikka jotkut niin väittävät. Maahanmuuttajilla voi olla esim. kielitaidon kanssa vaikeuksia mikä jo ennestään vaikeuttaa työnsaantia kun se on liian hankalaa jo muutenkin. Sama pätee myös yhteiskunnasta syrjäytyneeseen kantaväestöön. Heitä voivat olla esim. opiskeluista syrjään jääneet nuoret.

Vuonna 2014 Suomen kansalaisuuden sai 8499 henkilöä. Lähde: Maahanmuuttoviraston tilasto. Paljon arvosteltuja somaleita siinä oli mukana vain 856 kpl. Tilastokeskuksen mukaan heitä asuu Suomessa vakituisesti ulkomaalaisina 7 653 kpl (lähde: tilastokeskus, aiempi linkki s. 5). Toinen suuren joukkolynkkauksen kohde ovat romanit. Heitä on Suomessa ollut aina, jota ei ehkä kiihkomielisimmät rasistit tiedä. Ulkomaalaisina heitä asuu Suomessa vakituisesti 2 265 kpl (lähde: s. 5, sama tilastokeskuksen linkki). Tähän joku tietenkin esittää vastaväitteen, että ennen vanhaan oli pakko tehdä töitä, koska nykyään elämme ”hyvän sosiaaliturvan” aikaa. Ennen tosiaan esim. romaneja ja irtolaisia pistettiin orjatöihin. Sitäkö tänne halutaan takaisin? Halutaan tehdä Suomesta kehitysmaa.

Oikeistopopulistifasisti Jussi Halla-aho toteaa blogissaan seuraavaa: ”Tärkeintä on integroida tulijat elämäntapaan, johon sisältyy aamuherääminen ja töihinlähtö. Mikään ei tuhoa ihmisen työkykyä yhtä tehokkaasti kuin työttömyys ja päivärytmin puuttuminen, ja tämä pätee niin maahanmuuttajiin kuin kantaväestöönkin.” Hän toteaa myös seuraavaa: ”Kaikista maahanmuuttajille suunnatuista tulonsiirroista pitäisi tehdä ehdollisia ja vastikkeellisia. Tämän jälkeen julkisen vallan pitäisi järjestää vanhan mallin mukaan "hätäaputöitä" niille, jotka eivät onnistu työllistämään itseään.”

Suomalaisesta työleirihistoriasta kertoo esimerkiksi Heinäveden leiri. Sinne tuotiin väkeä kaikista yhteiskuntaluokista. Oli kommunisteja, asunnottomia, prostituoituja, sairaanhoitajia, opettajia. Huonoin kohtalo oli juutalaisilla. Valvojana Heinäveden työleirillä toimineen äitinsä muistelmat kirjaksi koonnut Risto Joutjärvi toteaa YLEN uutisessa seuraavaa: ”Suomessa puhutaan, että Saksaan olisi lähetetty vain kourallinen juutalaisia, mutta Heinävedeltäkin lähetettiin. Riitti että oli juutalaista sukuperää tai ollut naimisissa juutalaisen kanssa.”

Samaa syyttämisretoriikkaa kohdistaa asiakkaisiin suomalainen sosiaalityö ja työvoimapalvelut ylipäänsä. Miksi vain persuja syytetään rasismista ja fasismista? Sitä harjoittavat myös mm. muutkin puolueet, lainsäädäntö ja viranomaiset. Suomalainen rakenteellinen rasismi ja fasismi pitäisi kitkeä pois viimeistä pisaraa myöten. Maahanmuuttajilla ei ole erikseen omaa sosiaaliturvaa. He saavat samat edut kuin suomalaisetkin. Esim. työttömien aktivointi (mm. kuntouttava työtoiminta) koskee heitäkin. Lisäksi perustuslain syrjintäkielto kieltää tällaisen Halla-ahon ehdottaman luokittelun.

Meillä on 500 000 työtöntä. Tällaisessa tilanteessa jonkun on oltava työtön. Siinä ei auta joidenkin työttömien työnhakutaitojen kauhistelu. Tällaista propagandaa on harjoitettu. Liiallisessa kilpailussa on aina myös suuria häviäjiä eli jonkun on otettava se halveksitun ”pummin” asema vastaan. Mielestäni on turha miettiä sitä kuka on parhain kilpailija työpaikan saamisen eteen. On mietittävä keinoja millä saadaan aikaan täystyöllisyys esim. Islannin malliin. Silloin ei olisi liikaa kilpailua työpaikoista sekä rasismi ja fasismi vähenisivät kun työpaikkoja riittäisi kaikille. Vasemmisto on reformistisesti sopeutunut kilpailuyhteiskuntaan. Täystyöllisyys koetaan utopistisena. Tästä kertoo mm. sosiaalidemokraattien globaalin EU-liittovaltiokapitalismin hehkuttaminen. Tämä aiheuttaa ihmisille tunteen, että vasemmisto ei tee yhtään mitään tavisten hyväksi mikä lisää oikeistopopulistien kannatusta. Porvarin kanssa on hankala tapella kun pääomat liikkuvat täysin vapaasti. Kansallisessa valtiossa se on helpompaa.

Työttömyyden hoitamisesta lisää: Työttömien syyllistäminen ja luokkaerojen vähättely ovat älyllistä laiskuutta

Osoitan em. kirjoituksessani uusliberalistisen aktivointilinjan typeryyden. Lue se huolella. Mitään järkiperustetta ns. sosiaalipummien ”aktivoinnille” tai alaluokkaan kohdistuvaan vihaan ei ole. Meillä on ihan oikeasti ihmisiä jotka kuvittelevat, että Suomi nousee sahuri Teuvo Hakkaraisen ideoimilla vastikkeellisilla pakkotöillä tai työvoimaviranomaisten tarjoamilla orjatöillä ja höpöhöpökursseilla, jotka vain lisäävät yhteiskunnan kuluja sekä vääristävät kilpailua. Kuntouttavalla työtoiminnalla onkin pyöritetty jopa risusavottaa.

Kaikessa on viime kädessä kyse kapitalismin kriisistä. Esimerkiksi siitä kuinka työn lisäarvo (alla) on jatkuvasti noussut. Se osoittaa miten paljon työn teettäjä jättää maksamatta työntekijälle. Oikeiston luoma syrjäytymiskeskustelu on siis todellisuuspakoista. Sen tarkoituksena on ainoastaan syyttää yksilöä ja hänen omaa elämänhallintaansa sekä pitää kilpailuyhteiskunnan syyllistämistä ”turhana valittamisena”. Pitäisi siis puhua syrjäytyneiden sijaan syrjäytetyistä.

KS. KUVA 2

Lue myös: Suomi on natsi paikka vähäosaisille

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat