henriautero

Kunnat venkoilevat

  • Kunnat venkoilevat

Laitan tämän kirjoitukseni myös tänne usariin:

Kirjoitin 19.5.2015 seuraavan artikkelin: Kuntien selityksiä

Kunnissa on niin kova paine "aktivoida" työttömiä, että lakikin unohtuu.

STM:n joulukuisessa ohjekirjeessä todetaan hyvin selkeästi, että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yrityksiltä. Silti sitä on hankittu. Kuten jo totesinkin niin kunnat selittelevät asiaa ympäripyöreästi ja yrittävät luikerrella vastuusta.

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas) on 27.11.2014 kirjoittanut työttömien kohtelusta. Hänen avustajaltaan sähköpostilla saamani tiedon mukaan "kunnissa on paine toimia vääriin, koska työttömien aktivointia halutaan lisätä".

Kunnat siis viis veisaavat tarkkarajaisesta laintulkinnasta. Selityksiä antavalta virkamieskoneistolta on unohtunut ihmisoikeusmyönteinen laintulkinta.

STM:n ohjekirjeen mukaan:

  • " Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Heidän kohdallaan aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista. "


Kuitenkin hyvin usein pelkkä työttömyys riittää perusteeksi. Tämä selviää internetin syövereistä. Tutustumisen voi aloittaa esim. tämän linkin takaa. Tagi: kuntouttava työtoiminta (sakutimonen.com).

Kunnat myös tasapainottavat talouttaan kuntouttavalla työtoiminnalla. Tässä esimerkki: Kuntoutusesimerkki Nokialta

Julkisen vallan lain rikkominen on hyvin yleistä Suomessa. Viime tekstissäni (19.5) ihmisoikeuksien suhteen siteeraamastani asianajaja Matti Wuoresta todettua:
 

  • " Hänet muistetaan julkisen vallan kanssa konfliktiin joutuneen pienen ihmisen perusoikeuksien puolustajana. "


Tutustu myös pakollisia sosiaaliturvatöitä koskevaan perustuslakinäkökulmaan ja ihmisoikeusvastaisuuteen laajemmin:

Työläisen riistoa oikeusvaltiossa

Eliitti ja pakkotyö sekä perustuslaki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kysymys on työttömien riistosta, mutta AY:kin on unohtanut työttömät, vaan ajaa vain työllistettyjen etua.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ohjekirje kertoo sen saman kuin mitä Laki kuntouttavalla työtoiminnasta (2.3.2001/189) eli että ”Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä” (14§). Tätä on mahdollista noudattaa, vaikka säännöstä ei aina ja kaikkialla noudatettaisi.

Alleviivattu kohta ohjekirjeestä on asiakkaille erittäin vahingollinen: ”Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön”.

Tästä voidaan päätellä käänteisesti, että jos henkilö on tai on ollut kuntouttavassa työtoiminnassa, hän ei olisi kykenevä osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Tämähän nyt ei pidä ollenkaan paikkaansa kaikkien asiakkaiden osalta, mutta tällaisen käsityksen levittäminen aiheuttaa sen, että asianomaiset sitten eivät ainakaan saa Suomesta mitään töitä.

Suomessa tuotetaan koko ajan lisää älyttömiä ja joskus mahdottomia kartoituksia, joihin ihmisten on pakko osallistua, perusturvan menettämisen uhalla.

Vuoden alussa voimaantulleessa Laissa työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta säädetään ensin arviointi ja sen jälkeen tulee kartoitusjakso (3 kk!):

”Kartoitusjakson aikana työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja Kansaneläkelaitos selvittävät yhdessä työttömän kanssa tämän ammatillisen osaamisen sekä työllistymiseen vaikuttavan sosiaalisen tilanteen, terveydentilan ja työ- ja toimintakyvyn. Kartoitusjaksoon sisältyy ohjausta, jonka tavoitteena on motivoida ja sitouttaa työtön työllistymisen kannalta tarkoituksenmukaisiin palveluihin.”( 3 §)

Tässä työttömän ammatillinen osaaminen, työllistymiseen vaikuttava sosiaalinen tilanne jne. halutaan selvittää yleensä ja kokonaisuudessaan eikä suhteessa johonkin tiettyyn ammattiin ja työpaikkaan, kuten asiallista olisi. Kukaan ei näe tässä edes mitään ongelmaa. Kuitenkin jos Suomeen tulisi ja näihin kartoituksiin joutuisi joku rankka radikaali lesbofeministi, hän todennäköisesti kieltäytyisi jyrkin sanankääntein tällaisista selvittelyistä ja laittaisi vielä 600 sivua queer-teoreettisia viitteitä perään. Muualla maailmassa tälläkin asenteella työllistyy hyvin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinpä. Terveet eivät tarvitse parantajaa, mutta kuka määrittää, ketkä ovat tai eivät ole kykeneviä osallistumaan työvoimapalveluihin tai työhön?

”Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön”.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

No se on näin, että jotkin tahot haluavat ottaa kunnissa työttömien hampaatkin omiin käsiinsä ja määrättäviksi, mitä noilla hampailla tullaan kunnissa tekemään.

Toimituksen poiminnat