henriautero

Kapitalismi ei toimi

 • Kuvan lähde: Lehden nettisivu. Kansan ääni on Suomen työväenpuolueen lehti. Puolueella ei ole kansanedustajia.
  Kuvan lähde: Lehden nettisivu. Kansan ääni on Suomen työväenpuolueen lehti. Puolueella ei ole kansanedustajia.
 • Kuvan lähde: Wikipedia
  Kuvan lähde: Wikipedia
 • Kuva kirjahyllystäni
  Kuva kirjahyllystäni
 • Huostaanottotilasto
  Huostaanottotilasto

No niin usarin lukijat. Terve pitkästä aikaa. Tämä kirjoitukseni on jämäkkä, mutta sopii varmaan silti usarin neutraalin asialliseen tyyliin.

Olen aiemmin kirjoittanut kapitalismin aiheuttamista ongelmista esimerkiksi blogiini. Olen myös vastustanut yhteiskunnan eriarvoisuutta tekemällä erilaisia kanteluita. Joissa siis perustellaan miksi lakia on rikottu. Hyvä esimerkki tästä on Suonenjoen tapaus, johon voit tutustua klikkaamalla tästä. Tässä kirjoituksessani mietin itse sitä teoriaa, että miksi kapitalismi ei toimi sekä köyhyys ja eriarvoisuus on yhteiskunnan vika. Olen kirjoittanut joulun alla ilmestyvään Kansan ääneen kolme kapitalismin ja eriarvoisuuskehityksen vastaista kirjoitusta. Laitan niistä koontia tähän kirjoitukseeni ja laitan tähän juttuuni myös uutta tekstiä.

Elämme epäyhteisöllistä yksilöeetokseen nojaavaa kilpailuyhteiskuntaa. Tämä yksilöeetos on ajautunut esimerkiksi sosiaalialalle. Lue lisää klikkaamalla vaikka tästä. Kaikessa on tärkeintä kilpailu, menestyminen ja business-kulttuuri sekä oma naama ja oma etu. Ihmisen pitäisi pysähtyä ja miettiä mikä on elämässä tärkeintä. Syrjäytyminen on eräänlainen henkinen rikkaus, koska se laittaa ajattelemaan, että mikä on elämässä tärkeintä. Se laittaa ihmisen nauttimaan myös pienistä asioista.

”Suomessa on liian hyvä liian hyvä sosiaaliturva” sanovat porvarit ja aivopestyt ihmiset. 1990-luvun lamakin sai alkunsa siitä, että pääomat vapautettiin. Ne pitäisi sulkea ja siirtyä taloudessa merkittävästi vähemmän globaaliin yhteiskuntaan. Valitettavasti tämä ei ole EU:ssa mahdollista. 1980-luvulla oli työnhakuasioissa helppoa olla nuori, koska silloin työllisyys oli hyvä vasemmistolaisemman yhteiskunnan ansioista. Töitä riitti kaikille, joilla vaan oli energiaa tehdä töitä. Ei nykynuoret pohjimmiltaan sen laiskempia ole. Kasarinuorten ei tarvinnut markkinoida itseään töihin.

Voidaan myös kysyä onko tasa-arvon mukaista se, että on olemassa vaikkapa puuverstaita, jotka pyörivät tällä vastikkeellisella sosiaaliturvalla? Samaan aikaan jossain päin Suomea samoja töitä tehdään oikealla palkalla. Missä siis tasa-arvo ja yhdenvertaisuus? Kuntoutujan euro ei ole edes naisten 90 senttiä. Silti samaan aikaan jotkut demaritädit puhuvat naisten eurosta, mutta unohtavat näitä sosiaaliturvatöitä tekevät miehet ja naiset. Olen sitä mieltä, että rehellinen feminismi voi puolustaa myös vaikkapa karvaista ja haisevaa puliukkoa sekä ns. ”heikompaa ainesta” huostafirmoille siittävää sossu-Tatua. Tämän voi tehdä etenkin vasemmistofeminismi. Tätä ei voi kuitenkaan tehdä, epärehellinen ja kaksinaismoralistinen feminismi. Oikeistofeminismistä nyt puhumattakaan.

Erilaiset nuorten palvelut sekä niiden työntekijät ovat tyrkyttämässä nuorille näitä pakkotöitä. Miksei samaa energiaa voi käyttää siihen, että nuorille tarjotaan oikeita töitä? No ehkä siksi, että markkinakapitalismi haluaa orjia. Kapitalistinen yhteiskunta on sairas ja yltiömaterialistinen. Oikean ja tuottavan työn tekijää ei arvosteta edes sen vertaa, että työstä maksettaisiin oikea palkka. Palkan ei tarvitse olla suuri, mutta miksi se ei voi olla edes niin suuri, että sillä elää, tulee toimeen ja sosiaalitukia ei sen lisäksi tarvittaisi? Miksi se ei voisi kerryttää eläkettä ja muuta sosiaaliturvaa?

Ihminen ei jaksa loputonta ja liiallista menestymisen ja vahvuuden ihannointia. Ihminen ei ole robotti ja loputon ylisuorittaja. Kuka arvostaisi sosiaaliturvalla töitä tekevää ihmistä? Hän voi olla esimerkiksi syrjäytymisvaarassa oleva nuori, pitkäaikaistyötön, mielenterveyskuntoutuja tai kehitysvammainen. Kapitalistit arvostavat heitä sen verran, että he ovat tuottavaa orjatyövoimaa. Tästä on ollut uutisissa juttua, että erilaiset yritykset hankkivat alihankintana tällaisilta työpajoilta palveluksia missä nämä ihmiset työskentelevät.

Tämän jutun ohessa on kuva työläiskaupunki Tampereen Finlaysonin puuvillatehtaasta. Entisestä työläiskaupungista on lähtenyt urakalla työpaikkoja pois. Samaan aikaan nuoria sanotaan sossupummeiksi. Mielestäni hyvin ristiriitaista. Samoja töitä tehdään nykyään kuntouttavalla työtoiminnalla mistä ennen vanhaan sai oikeaa palkkaa. Kehruuhuoneet ovat heränneet henkiin! Kuvan maisema kuvastaa mielestäni sellaista asiaa, että näillä kuntouttavan työtoiminnan kuntoutujilla on toivoa. Heillä on toivoa siitä, että työväenluokan tulevaisuus pelastuu. Yhteiskunnassa on nimittäin käynnissä luokkajako. Luokkajako on näet ikuinen. Lähtökohtaisesti rikkaat puolustavat rikkaita ja köyhät köyhiä. Jonkun täytyy tehdä se oikea ja tuottava työ. Jotain oikeuksia pitää olla työväenluokallakin. Tällainen toiminta missä ihmisiä hyväksikäytetään, ei voi jatkua loputtomiin. Tämän todistaa esimerkiksi kirjahyllyni kuusiosainen Karl Marxin sarja. Ihminen johon sosialismi luo toivoa voi olla esimerkiksi syrjäytymisvaarassa oleva nuori, pitkäaikaistyötön, mielenterveyskuntoutuja tai kehitysvammainen. Sosialismi puolustaa heidän ihmisoikeuksiaan ja tarjoaa heille ihmisarvoisen tulevaisuuden. Oikeisto vihaa heidän ihmisoikeuksiaan. Tämä näkyy esimerkiksi noiden sosiaaliturvatöiden teettämisessä.

Mielestäni tuo Tampereen puuvillatehtaan alue on hieno ja kaunis työläismaisema. Siellä on sata vuotta sitten tehty hienoja asioita kun on taisteltu heikkojen ja sorrettujen puolesta. Jokainenhan varmaan tietää Tampereen punaisen historian. Mielestäni tuo maisema kuvastaa jokaisen ihmisen oikeutta ihmisarvoiseen elämään. Se kuvastaa hyvinvointivaltion syntyä ja yhteisöllisyyttä. Tuosta maisemasta tulee minulle mieleen sellainen asia, että voisiko tuolla alueella syntyä samanlaista yhteisöllisyyttä uudelleen kuin 100 vuotta sitten? Sitä syntyi ainakin vuosi sitten kun olivat kiakkovierasjuhlat. Se pistää liikettä ihmiseen kun kuntoutujan euro ei ole edes naisten 90 senttiä.

Kaikki sosiaaliturvatyö ei ole kuitenkaan kauhean raskasta. Aikuisille työttömille löytyy myös mukavaa – tai ei niin mukavaa – päiväkerhotoimintaa kuten esimerkiksi kahvinkeittoa. En tiedä onko kokeiltu seuraavaa (voi olla hyvinkin), mutta miltä kuulostaisi vaikkapa entinen telakkaduunari ja nykyään työtön Petri 50 v askartelemassa aikuisten päiväkerhossa esimerkiksi joulutähtiä, pääsiäistipuja ja vappukoristeita. Askartelunohjaajina toimisivat vaikkapa elämänhallinnan koordinaattorit.

Jos enemmistö (tai edes iso osa) kansalaisista pakotetaan ilmaistöihin, niin eihän siitä hyvä seuraa. Jokainen tietää sen. Enemmistö ihmisistä on aina työväenluokkaa. Jossain vaiheessa tulee fysiikan lait vastaan. Kapitalismi kuolee omaan ahneuteensa. Jos joku anarkisti tai ns. "äärivasemmistolainen" sattuisi rikkomaan vaikkapa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ikkunan, niin voidaan kysyä, että kumpi on järkyttävämpää seuraavista vaihtoehdoista. Yksi rikottu ikkuna (voi yhyy!!!) vai esimerkiksi se, että elinkeinoelämä tekee bisnestä köyhien perheiden lasten huostaanotoilla? Asiat hei tärkeysjärjestykseen! Lue huostabisneksestä lisää klikkaamalla vaikka tästä.

Mielestäni vastakkaisasettelun aika on nyt, etteivät roskaväen pankkiirit tuhoa ihmisten hyvinvointia enää yhtään enempää. Kapina käyntiin viimeistään silloin kun on seuraavien kreikkalaisten pankkien tukipakettien aika.

Kun töitä ei ole niin siinä ei auta nuorten palvelut, elämänhallinnasta paasaavat sosiaalitädit, yrittäjyyskasvatus eikä Jari Sarasvuon markkinalätinä ja yrittäjävalmennus. Eikä varsinkaan ilmaistyöt, joissa niin sanotut yksilövalmentajat ohjaavat työttömiä. Lässyn lätinää. Jari Sarasvuo painukoon mekkokauppaan. Markkinaideologiaan ihastunut ja tyhjän jauhamiseen orientoitunut sosiaalitäti toimikoot makutuomarina.

Maailma ei elä Angry Birdsillä, Stubbin naamakuvilla eikä elämänhallintakursseilla! Risusavottoja, verstashommia ja käsityöpajoja ynnä muita työläisammatteja ei muuteta 9 euron päivätöiksi. Siitä pitää huolen lopulta vaikka vallankumous. Tämän todistaa Marxismi…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Henri Autero

No luokkaorjuudessa työläinen eläisi kapitalistin kädestä suuhun. Nykyisessä ns. inhimillisessä kapitalismissa moni työläinen elää työkkärin tai sossun virkamiehen kädestä suuhun.

Henri Autero

Sosialismistakin on eri muotoja. Nuo mainitsemasi ovat vain eräitä. Myös ns. inhimillinen kapitalismi voidaan lukea jopa erääksi sosialismin muodoksi eli sosiaalidemokratiaksi.

Kyllä mä väittäisin, että Neuvostoliitto toimi yllättävän hyvin. 79 vuotta siis. Toki siellä oli ihmisoikeusloukkauksia. Monien suomalaisten kommunismikäsitys on lapsenomainen. Tuloeroja ja ykistyisomistusta voi olla, mutta pääomia ei välttämättä tarvita.

Esimerkki:

Suuret yritykset voisivat toimia työläisten osuuskuntana. Tällä tavoin työläiset voisivat yhdistyä eikä olisi optioherroja.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Veikkaan, että Neuvostoliitto ei olisi toiminut läheskään niin pitkään, kuin toimi, ilman ihmisoikeusloukkauksia. Sitä tuskin olisi saatu edes perustettua ilman ihmisoikeusloukkauksia.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-Neuvostoliitto toimi yllättävän hyvin-
Olin siellä 1980-luvulla viitisen vuotta suomalaisena vientirakentajana.
Vasuriduunarinkin näkövinkkelistä nähtynä, koettuna ja kuultuna Neuvostoliitto toimi jotenkin. Se näytti toimivan mummojen ja muiden naisten tarmokkuuden ja kekseliäisyyden myötävaikutuksella.
Heidän ponnisteluistaan huolimatta ei lähellekään niin hyvin kuin mihin olin Suomessa tottunut.
Huonosta toimivuudesta en osaa sanoa, oliko vika kapitalismissa, sosialismissa vai kommunismissa?
Reippaita, epäitsekkäitä Mummoja ei ainakaan voi osoittaa sormella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki reaalisosialismi Euroopassa toimi jotenkin, koska pitihän ihmisten arjestaan selvitä. Eurooppalaisilla on myös pitkä sivistyksen ja teollisen toiminnan perinne.

Tietysti se toimi kuitenkin oleellisesti huonommin ja ongelmallisemmin kuin markkinatalouus, mutta se onkin eri juttu.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kun on kovasti pohdittu, onko Suomi sosialistinen vai kapitalistinen, niin olen itse päätellyt, että siltä väliltä. Yritin tässä aiemmassa blogikirjoituksessani hieman luokitella erilaisia valtioiden talouspolitiikan variaatioita kuusiportaisella oikeisto-vasemmisto-akselilla ja totesin, että ääripäitä on hankalampi saada yhteensopiviksi tärkeiden demokratian periaatteiden kuten yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden, omaisuudensuojan tai laillisuusperiaatteiden kanssa:

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Sosialistisuuden mittarina voi käyttää vaikkapa veroastetta. Täydellisessä sosialismissa veroa kerättäisiin kaikista tuloista 100% ja valtio jakaisi sen kansalaisilleen hyväksi katsomallaan tavalla. Veronmaksajien keskusliiton mukaan Suomen veroaste vuonna 2013 oli 44%, joten Suomen voi sanoa olevan 44%:sti sosialistinen.

Jyrki Paldán

Veroasteen laskutavassa on paljon hämärää ja tulkinnanvaraista. Siitä ei kannata vetää tuollaisia johtopäätöksiä. Myös tapasi määritellä sosialismi on hieman omaperäinen, sillä sosialismia voi olla myös ilman valtiota.

Jouko Heino kirjoitti asiasta havainnollisesti täällä:
http://mauritem.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181975-ay...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #44

Juuri tämäntapaisista syistä olen pitänyt "sosialistisuuden" mittarina julkisen sektorin kokoa verrattuna yksityiseen sektoriin. Puhumalla julkisesta sektorista tuodaan myös esiin se, että kyse on pelkän valtionhallinnon lisäksi myös esimerkiksi kunnista, valtionyhtiöistä ja julkisista eläkerahastoista.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #46

Julkisen sektorin koko sosialistisuuden mittarina on suunnilleen sama kuin veroaste. Jos julkinen sektori on 100% eli yksityistä sektoria ei ole ollenkaan, niin sittenhän myös veroasteen voi sanoa olevan 100%, koska kaikki talous pyörii julkisen sektorin kautta. Kaikki työ tehdään julkiselle sektorille.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Suomessa toimii EU-diktatuuri,joka vaan lisää byrogratiaa,ei tuottavaa työtä.
Suljettu sosialismimalli vois olla hyvä,jos sitä johdettaisiin alhaalta päin. Koneethan on keksitty,jotka tekee suurimman työn. Huoltomiehiä riittää,jotka nytkin rassaa koneita ihan mielelään. Itse tekisin mieleläni maataloushommia
Kuka tarvitsee kuusi omaa suihkaria,tai taloja joka hiekkakuopalla mitä maailmasta löytyy,kaikki vielä helvetin moisen kilpailun takana ! Burnoutteja,masennusta,ADHD,kaikki tällainen vaan lisääntyy. Aikaa ei ole perheelle,eikä harrastuksiin,eikä muuhunkaan mielekkääseen toimintaan,aika menee rahan keräämiseen josta tulee tauti ja kun olet tarpeeksi kerännyt,on edessä hauta ! Pyramidin huipulle kapuaminen vie koko elämän !

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

EU:n ja Suomen eurososialismi eli ryöstelytalous : http://kanerva.eu/fi/?p=442

Perussuomalaiset ajavat Suomen kansan etuja. Kun on Suomessa asiat kunnossa, voi auttaa siten muitakin. Nyt asiat ovat huonosti. Kun taloudessa menee hyvin, on mistä jakaa. 0/2=0.

Nyt hallituspuolueet ja monet muut ovat keskittyneet parantamaan maailmaa. Samalla on unohdettu ajaa oman maan asioita ja etuja.

Työpaikkoja ja toiminnan tuomaa rahaa on menetetty. On haluttu luonnonsuojelun varjolla vähemmän päästäjä ja vähemmän teollisuutta ja toimintaa, josta raha tulee. On puuhasteltu kalliita huuhaaprojekteja ja paisutettu byrokratian kulut ja verot pilviin.

Yhteisestä laarista on jakamassa yhä useampi, joten jakajat saavat vähemmän. Nyt saa sen verran kun on oikeudenmukainen osuus kun jaetaan.

Aika moni nuori on ollut vaatimassa vapaampaa yhteiselle Suomen laarille tulemista ja asuntojen antamista muille. Pelkästä vaatimisesta ja filosofoinnista ei makseta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kiinassa on saavutettu 9 €:n päivän keskipalkka n 60-vuoden kommunistihallinnon tuloksena. Kyseessä lienee ennätysulos Marxin opeilla-

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Marxin oppeja noudatettaessa ei tuota tasoa kylläkään saavutettu, vaan vasta sen jälkeen, kun kommunistinen yksinvalta luopui marxilaisten oppien noudattamisesta. Marxin oppien aikaan siellä kuoli ihmisiä nälkään ja valtioterroriin.

Jyrki Paldán

Itseasiassa Kiinassa kuoli nälkään valtavia massoja ihmisiä vielä pitkään markkinoiden avaamisenkin jälkeen. Sosialistiset sosiaaliturvareformit 90-luvulta alkaen ovat vähentäneet kurjuutta, köyhyyttä ja nälänhätää radikaalisti. Markkinavetoinen talouskasvu ilman sosialismia on luonteeltaan niin epätasaista ettei se kykene hävittämään köyhyyttä tai edes nälänhätää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muuten tuo Suonenjoen toimeentuloturvan maksamatta jättämistapaus on esimerkki sosialismin toimimattomuudesta - ei kapitalismin.

Tässä kohden olen samaa mieltä blogistin kanssa siitä, että päätös on ollut virheellinen, sillä KUN moinen sosialistinen rakenne on yhteiskuntaan istutettu, niin sitä hyödyntävien on voitava olla varmoja siitä, että se toimii luvatulla ja lainmukaisella tavalla.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Yleiskuva näyttäytyy mielestäni hiukan sellaisena, että mikrotasolla Suomessa ihmisten taloudellinen toiminta on useilta osin tarpeettomassa määrin säänneltyä ja tukahdutettua.

Liian säännelty, tukimuodoiltaan monelta osin passivoittava (suonenjokelaisia eli sosiaaliturvan saajia aivan liian paljon) ja edellisten myötä kustannuksiltaan yli äyräidensä paisunut yhteiskunta tarjoaa suhteellisen edun nimenomaan suuryrityksille, jotka ovat jo etabloineet asemansa toimintaympäristöömme.

Edellisillä on varaa keskittää itselleen osaamista ja taitoa, jolla raivata tiensä lävitse sääntelyviidakon, ja suuruudenekonomia puhuu suuryritysten puolesta ennen kaikkea Suomen kaltaisessa yhteiskunnassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näin on ja sitä kautta talous on haavoittuvampi suhdanteille, kun harvalukuisilla suuryrityksillä alkaa mennä huonosti ja ne pyrkivät pitämään huolta pörssiarvostaan. Kansantalouden pitäisi markkinataloudessa perustua pitkälti PK-tason yritystoiminnalle ja sen toimivuuden eteen tulisi tehdä kaikki voitavissa oleva, mm. turhan byrokratian ja kuristamisen poistaminen.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Nykyinen rahan, eli luoton laajentaminen on tullut tiensä päähän.

Ainakin tässä artikkelissa näkyy miten raha ei ole pysyvä työn mitta.

link
http://www.zerohedge.com/news/2014-12-10/central-b...

pekka numminen

Kommunismin ja sosialististen yhteiskuntien ongelma on nyt ja tulevaisuudessa se, että rahaeliitin korvaa puolue-eliitti.

Ensin perustetaan idealistinen Kommunistan, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia ja kaikilla on yhtäkivaa/kurjaa. Sitten huomataan että joidenkin pitää johtaa porukkaa... tarvitaan myös tyyppeja jotka johtaa porukkaa johtavia... ja ainakin yksi tyyppi joka johtaa johtavia johtajia... ja pian meillä onkin marxilainen diktatuuri.

Teille ylikansallissosialisteille ongelman muodostaa se, että teillä on lapsellinen ja naurettavan romantisoitu ihmiskäsitys. Te että ymmärrä/hyväksy sitä, että ihmiset ovat pohjimmiltaan ahneita, itsekkäitä ja ilkeitä. Te luotte ihanneyhteiskuntaa "hyvistä ihmisistä", mutta törmäätte kiviseinään, kun yhteiskuntanne onkin täynnä korruptiota ja nepotismia.

Jos me ihmiset emme olisi tälläistä paskasakkia, mitä me kaikki valitettavasti olemme, niin mikä tahansa "muurahaisyhteisö" toimisi ja olisi paras yhteiskuntamuoto.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Niin,"syy ei ole sinun,se on ihmisidun".
Elinaika on liian lyhyt,että ihminen ehtisi oppimaan elämän arvot. Nuorena on energiaa ja vanhemmat on vaan tiellä. Moni suuntautuu elämässään sen mukaan mitä se tuo eteen. Suuntautumiseta voi tulla "addiktio",eikä enää osata kääntää suuntaa. Rahasta tulee helposti se addiktio ja sen pyörteissä se elämä sitten kuluu,viihdykettä kyllä löytyy.
Jos taas tajuaa tämän ihmisidun,voi kasvaa empaatiseksi,joka saa tyydytystä eniten juuri muiden auttamisesta.
Jos taas ottaa sen suunnan,että" raaka peli rakennuksella" niin tällaisen maailman se tuottaa jossa elämme.

Toimituksen poiminnat